dr inż. Sylwia Łaba
dr inż. Sylwia Łaba, Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy.
Doktor nauk ekonomicznych, technolog żywności, naukowiec, manager, redaktor, nauczyciel akademicki i szkoleniowiec. Jest członkiem m.in.: Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz kierownikiem zespołu realizującego projekt „Systematic Monitoring and Action for Reduction and Training on Food Waste in Poland (SMART-FOOD)”. Uczestniczy również w pracach innych zespołów projektowych m.in.: „Sprawozdawczość Polski do Komisji Europejskiej w zakresie pomiarów poziomów odpadów żywności” oraz „Regionalny Plan Adaptacji do zmian klimatu dla Województwa Śląskiego” w którym przygotowywała diagnozę sektora rolnego oraz cele i kierunki działań dla tego sektora.
Posiada doświadczenie zawodowe w pracy naukowo-dydaktycznej, w pracy badawczo-naukowej, praktyczne w zarządzaniu dużymi jednostkami naukowymi i produkcyjnymi a także redakcyjne w czasopismach naukowych i branżowych. Jest autorką lub współautorką ponad 50 artykułów naukowych i popularno-naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych.
Jej specjalnością są zagadnienia związane z zarządzaniem, ekonomiką, organizacją i optymalizacją produkcji w sektorze rolno-spożywczym, marnotrawstwem żywności a także zagospodarowaniem odpadów żywności w produkcji i przetwórstwie.

Projekt zintegrowany LIFE "Śląskie. Przywracamy błękit". Kompleksowa realizacja programu ochrony powietrza dla województwa śląskiego realizowany jest przy dofinansowaniu z Programu LIFE Unii Europejskiej oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
LIFE20 IPE/PL/000007 - LIFE-IP AQP-SILESIAN-SKY